Chinese Voedingsleer

Chinese Voedingsleer of Voeding volgens de Chinese Geneeskunde kun je ook kennen onder de naam “Voeding volgens de vijf elementen”. Dit is geen nieuwe hype of dieet, het valt onder de eeuwenoude Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG//TCM). Deze bestaat al zo’n 3000 jaar.

In China ga je iedere 2 of 3 weken naar je huisarts, die heel hoog aangeschreven staat! Hoger dan de specialisten in het ziekenhuis… Hij leest je tong en pols. Hij kan daarin aflezen hoe je er op dat moment bij zit en wat je nodig hebt. Qua voeding, qua geest en advies. De TCM is gebaseerd op Qi – Energie. De energie (Qi) stroomt in jouw lichaam van orgaan naar orgaan zodat die processen kunnen voltooien. Als ze het over organen hebben, dan bedoelen ze eigenlijk het orgaansysteem. Bv de longen – De energie die van en naar de longen stroomt maar ook om de longen heen. Qi kun je namelijk niet zien.

In onze voeding zit ook energie. Daarom verkleurt je banaan binnen een paar dagen naar vies bruin. Nu zijn er bepaalde voedingsmiddelen die extra goed (samen)werken met een “orgaan”. Ze stimuleren dit orgaan. En soms heb je dat nodig maar soms ook niet…  

Neem het simpele voorbeeld van Gember – Gember stimuleert de warmte in ons lichaam. Dat is fijn als je het koud hebt. Dan kun je gember eten of drinken. En daar bedoel ik mee, verwerk gember in je eten of drink een kop gember thee. Geen 10 op een dag! Gember is thermisch verwarmend en daardoor zul je snel de koude uit je lijf jagen. Maar wat, als je het al warm hebt? Bv de vrouw in de overgang met opvliegers… Die heeft het al warm. Dan voeg je nog meer warmte toe en ga je nog meer of langere opvliegers creëren… Niet handig dus… Ondanks dat er gezegd wordt dat het ontstekingsremmend is. In wezen klopt dat maar niet voor die vrouw in de overgang, die kan het nauwelijks gaan verteren.

Dus leuk al die voorschriften en adviezen maar vraag jezelf af of het wel bij je past. En diep van binnen voel je dat!